Тема уроку: «Що таке сім’я та шлюб»

Тема уроку:  «Що таке сім’я та шлюб»

 Мета: опрацювати поняття: «сім’я» і «шлюб»; пояснити гарантування права людини на створення сім’ї, ознайомити учнів зі змістом Сімейного кодексу України, умовами укладання шлюбу; дати уявлення про особисті немайнові та майнові права та обов’язки подружжя; розвивати вміння аналізувати правові ситуації і пропонувати шляхи їх розв’язання на підставі норм сімейного права; висловлювати власні думки щодо створення сім’ї; виховувати почуття любові до членів сім’ї та відповідальність за них. Очікувані результати.

Після цього уроку учні зможуть: – розтлумачити поняття «сім’я» і «шлюб»; – пояснювати, використовуючи положення статей Сімейного кодексу України, умови укладання шлюбу, порядок укладання шлюбу неповнолітньою особою; – називати окремі особисті немайнові права і обов’язки подружжя і характеризувати їх на конкретних прикладах; – аналізувати правові ситуації і пропонувати шляхи їх розв’язання на підставі норм сімейного права; – висловлювати власні думки щодо створення сім’ї.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Методи і прийоми: бесіда, методи: «Асоціативний кущ», «Мікрофон», «Мозковий штурм», робота з документами, презентація.

Обладнання: Конституція України, Сімейний кодекс України, підручник «Правознавство (практичний курс)», мультимедійне обладнання.

                                          Епіграф до уроку:

 Кожна сім’я — це частина держави. (Арістотель)

                                                   Хід урок

І. Організаційний момент.

ІІ.  Актуалізація опорних знань учнів.

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів.

Блок «Контроль»

Запитання:

Кого ви бачите на цьому малюнку. (Відповідь: чоловік, жінка, дитина).

Що об’єднує їх? (Відповідь: вони сім’я).Міцна родина, віра в Бога, повага до матері та батька, споконвічні цінності українського народу. Дружна сім’я, як вважають 70% українців, є головною складовою їхнього життя, оскільки в ній народжуються і виховуються діти. (Вислів А.Макаренка.) Недаремно, я хочу звернути вашу увагу на слова видатного педагога Антона Макаренка: «Сім’я дає повноту життя, сім’я приносить щастя, але кожна сім’я… є насамперед, великою справою, що має державне значення». Тому, сьогодні на уроці ми повинні зрозуміти, що таке сім’я та шлюб, саме з точки зору права, пояснити важливість гарантування права людини на створення сім’ї, ознайомитись зі змістом Сімейного Кодексу України, особливо в питані майнових та немайнових прав подружжя. Але перед тим, як зануритись в море правових норм, зіткнутися зі складними життєвими ситуаціями і взяти на себе відповідальність в їх вирішенні, послухайте давню притчу. «Батько, розмовляючи з сином, радив йому триматися подалі від жінок і не квапитися зі створенням сім’ї. Син заперечив: Шановний батьку, ти ніколи не помічав райської вроди цих жінок. Твої очі не тонули у глибині їхніх очей, твій погляд не спинявся на їхніх чарівних посмішках. Хіба ти відчував, що означає, опинившись на самоті, віддаватись своїм мріям, засинати у світі своїх фантазій, коли ти охоплений коханням! Батько подивився на нього і відповів: Синку, ти ще не знаєш, що таке стіл без хліба та їжі. Ти ще не відчував, що таке суворість дружини і не чув плачу своїх дітей. Ти не знаєш, що означає, опинившись на самоті, віддаватися своїм сумним думкам і відчувати страх перед гостями, коли ти обтяжений боргами» .

Запитання:

Подумайте над змістом притчі й поясніть, чому думки батька і сина такі різні.

 Метод «Асоціація»

Запишіть свої асоціації щодо терміна «Сім’я». Ці слова мають починатися з букв, які складають саме це слово.

Метод «Мозковий штурм»

1-ша група – придумують і записують 1-2 речення зі словами « Сім’я,шлюб ». 2-га група – закінчують словосполучення «Я маю намір у майбутньому…» Блок «Теорія»

 Завдання

1. Пригадайте, в якому нормативно-правовому акті передбачено захист прав і свобод подружжя та дітей.

2. Я кий ще нормативний акт регулює відносини в галузі сімейного права? Що таке шлюб і сім’я?

Робота в группах

Учні об’єднуються в групи по чотири чоловіки, опрацьовують уривок статті журналіста С. Гранева «Атака на шлюб», вміщеній у газеті «День». Істиною в шлюбі є те, що сам шлюб — це перший і найважливіший елемент людського суспільства. Родина є основою будь-якого здорового суспільства, а шлюб — це основа родини. Шлюб — це основний суспільний інститут, який передує всім іншим. Перш ніж виникли нації й уряди, перш ніж з’явилися церкви, школи або фірми, була родина, а ще до неї був шлюб. Шлюб є основою, тому що саме на цих принципах взаємин починає будуватися суспільство. Виживання людського суспільства у всіх його формах залежить від шлюбу. Ось чому сьогоднішня невисока думка про шлюб,що існує в розумі дуже багатьох людей, така небезпечна. Коли всі традиційні цінності та основи зазнають атак з усіх боків, хіба дивно, що шлюб також зазнає нападу? Коли так багато людей не мають чіткої уяви про шлюб, хіба дивно, що суспільство в цілому перебуває в такому безладі? Коли буде зруйнований інститут шлюбу, зруйнуються й родини, зруйнується суспільство. А якщо зруйнується суспільство, тоді перестане існувати людство. Шлюб є фундаментом, на якому будується суспільство.

Метод «Прес»

1. Чи погоджуєтеся ви із думкою, висловленою автором?

2. Чи зможете аргументовано відповісти на це питання? Яких знань вам бракує?

Робота в парах

1-ша пара.

Ознайомтеся з витягом із Сімейного кодексу України (ст. 3–5), знайдіть у ньому відповіді на поставлені запитання.

1. Що таке шлюб та сім’я?

2. Виготовте картки з цими термінами.

Сім’я  первинний та основний осередок суспільства, який складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки шлюб добровільний сімейний союз жінки та чоловіка з метою створення сім’ї, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Шлюбний договір укладений у письмовій формі і нотаріально посвідчений правочин подружжя, що регулює майнові відносини між ними і визначає майнові права та обов’язки подружжя

2-га пара.

Ознайомтеся з витягом із ст. 21–26 сімейного кодексу України і таблицею Запитання:

1. Що є перешкодою для укладення шлюбу?

2. Висловіть свою думку, чому запроваджено зазначені обмеження.

 3-тя пара.

Ознайомтеся з витягом зі ст. 27–32  сімейного кодексу України і дайте відповіді на запитання.

1. Я ке значення має державна реєстрація шлюбу?

2. Висловіть свою думку щодо доцільності державної реєстрації шлюбу, можливості сімейного проживання без державної реєстрації.

3. Розв’яжіть ситуацію 1.

4-та пара.

Ознайомтеся з витягом зі ст. 49–56 сімейного кодексу України і заповніть першу графу таблиці «Права та обов’язки подружжя». Особисті немайнові права та обов’язки. Спільна власність подружжя.Особиста приватна власність подружжя.

5-та пара.

Ознайомтеся з витягом зі ст. 57–59 С імейного кодексу України і заповніть другу графу таблиці.

6-та пара.

Ознайомтеся з витягом зі ст. 60–69 С імейного кодексу України і заповніть третю графу таблиці.

Блок «Практика»

Робота з правовими ситуаціями + робота в малих групах

Ситуація 1

Громадянці Коваленко 16 років. Вона одружилася з громадянином Риваком, бо вони очікують на народження дитини. У зв’язку з цим Коваленко переїхала до чоловіка у місто, а старий будинок, у якому вона жила перед тим окремо від батьків і який отримала у спадщину від дідуся, продала громадянці Ананенко під знесення за невелику суму. Але батьки Коваленко, довідавшись про це, заявили вимогу анулювати цю угоду, мотивуючи це тим, що їхня дочка — неповнолітня, а їхньої згоди на продаж не було отримано. А сума, що її сплатила Ананенко, не відповідає справжній вартості будинку. Коваленко відмовилась. Хто має рацію у цій ситуації?

Ситуація 2

Громадянин Петров та громадянка Марченко звернулися до РАЦСу з проханням зареєструвати їх шлюб. Прийнявши заяву, співробітники РАЦСу призначили строк реєстрації шлюбу через місяць після подання заяви. Але молоді не погодилися з цим, пояснивши, що багато років знають одне одного, тому для них додаткові роздуми не потрібні, до того ж Петров — геолог і через кілька днів повинен виїжджати в експедицію на весь польовий сезон — більш ніж півроку. Чи можна розв’язати цю проблему?

Ситуація 3.

Подружжя Артамонових подало до органу РАГСу спiльну заяву про розiрвання шлюбу за взаємною згодою. Орган РАГСу прийняв заяву i зареєстрував у журналi. 1) Чому орган РАГСу прийняв вiд подружжя заяву про розiрвання шлюбу?2) У яких випадках орган РАГСу може розiрвати шлюб? 3) Протягом якого термiну орган РАГСу здійснить оформлення розлучення і видасть подружжю Артамонових свiдоцтво про розiрвання шлюбу?

Блок «Рефлексія»

ІV. Закріплення знань учнів.

 Метод «Мікрофон»

Учні по черзі, вибираючи фразу з рефлексивного екрана на дошці, відповідають на запитання: 1. Сьогодні я дізнався(-лася)… 2. Було цікаво… 3. Було важко… 4. Я зрозумів(-ла), що… 5. Тепер я можу… 6. Я здобув(-ла)… 7. Я навчився(-лася)… 8. Я зміг (змогла)… 9. Урок дав мені для життя…

V. Підсумки уроку.

Сім’я – це надзвичайно важлива ланка людського суспільства. Саме в ній продовжується людський рід, виховуються діти. Шлюб є підставою для створення сім’ї. Юридичні наслідки має лише шлюб, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Шлюб визначає для кожного з подружжя відповідні права та обов’язки. Законом визначені певні вимоги до укладання шлюбу.

VI. Домашнє завдання.

1.Опрацювати матеріал підручника.

2.Написати есе на тему: «Як можна зменшити кількість розлучень в Україні?»